Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gyakori kérdések

Kezdőlap 9 Gyakori kérdések

MI A KÜLÖNBSÉG A VÍZZÁRÓ ÉS VÍZHATLAN SZIGETELÉS KÖZÖTT?

A vízzáró szigetelés bizonyos mennyiségű vizet átenged, de csak annyit, amennyit a védett oldalon el is párologtat. A vízhatlan szigetelésen sem víz, sem pára nem juthat keresztül. Öntömörödő beton – saját súlyánál fogva, vibrátoros tömörítés nélkül képes jól betömörödni és kitölteni a számára rendelkezésre álló teret.

MENNYI AZ ADEKA TERMÉKEK ÉLETTARTAMA ?

30 °C-os víz esetén több mint 90 év, elmondható, hogy a betonszerkezet élettartamát meghaladja.

 

HASZNÁLHATÓ-E AZ ADEKA IVÓVIZES TARTÁLYOKNÁL ?

 Az Adeka rendelkezik az ivóvízellátás területére vonatkozó engedéllyel. A munkahézagnál a betonnal fedett tömítőszalag vízzel nem érintkezik, így itt nincs kockázat, a dilatációs szalag és csőtok tömítés pedig ivóvízzel legfeljebb 0,3%-os felületen érintkezhet.

MILYEN AZ ADEKA VEGYSZERÁLLÓSÁGA ?

 Az Adeka ellenáll különböző oldott vegyi anyagoknak (ld. pontos kimutatást az ellenállási listában), így kiválóan alkalmas szennyvízzel, termál vízzel telt műtárgyak tömítésére, ellenáll különböző szulfátos, kloridos igénybevételeknek, stb.

MIVEL KELL RÖGZÍTENI AZ ADEKA SZALAGOKAT ?

Ragasztható saját duzzadó kittjével, vagy oldószeres, ill. vizes diszperziós ragasztóval (pl. Palmafix típusú), valamint a biztonság fokozására – hogy betonozáskor ne mozduljon el – 20-80 cm távolságban szöggel rögzíthető.

MEKKORA VÍZNYOMÁSNÁL ALKALMAZHATÓ AZ ADEKA ?

 Bármely típusú vízben 15 bar nyomásig.

MILYEN FELÜLETRE ALKALMAZHATÓ AZ ADEKA ?

Az építőiparban előforduló bármely felületre alkalmazható, mint pl. beton (monolit, előregyártott elemek), fém, műanyag, égetett és mázas kerámiák.

MEKKORA A PROFILOK TÉRFOGATNÖVEKEDÉSE ?

Típustól függően 100 és 200 térfogatszázalék között.

A VÍZRE DUZZADÓ TÖMÍTŐ PROFIL NEM VONJA EL A FRISS BETONBÓL A VIZET ?

Nem, mivel az ADEKA tömítő szalagok duzzadása késleltetett, lassú folyamat, a technológiai vízre nem indul be a duzzadás.

MI AZ ADEKA TÖMÍTŐ ANYAGOK ALAPANYAGA ?

Természetes kaucsukba ágyazott polimer, mely víz hatására növeli térfogatát, ezáltal kitölti a rendelkezésre álló teret, hozzáfeszül a szerkezethez és elzárja a víz útját.

MIRE ALKALMAZHATÓ AZ ADEKA TERMÉKCSALÁD ?

 Hézagok vízzáró tömítésére új szerkezeteknél és szerkezeti javításoknál (munkahézagok, csatlakozási hézagok, dilatációk, csőtokok, csőátvezetések, szerkezeti repedések vízzáró tömítése).

LEHET-E VIZES KÖRNYEZETBEN, NEDVES FELÜLETET JAVÍTANI ?

A cement alapú javítóhabarcsoknál ez nem okoz problémát (ellentétben a műgyantás anyagokkal), hiszen kifejezetten szükséges, hogy mattnedves legyen a fogadófelület.

MIKOR KELL A BETONOZÁSNÁL ELKEZDENI AZ UTÓKEZELÉST ?

A bedolgozást követően, amikor a kötés megkezdődik, melynek látható jele a felület bemattulása. Ez a bedolgozás után kb. 1 óra.

JAVASOLT-E KÜLTÉRBEN FRISS BETONSZERKEZETEKNÉL UTÓKEZELŐ SZER ALKALMAZÁSA ?

A hidraulikus anyagokat kültérben mindig utókezelni kell, hogy ne párologjon el gyorsan a víz, zsugorrepedéseket okozva. Ez történhet utókezelő szer alkalmazásával (Keston AC, mely kétfunkciós termék – alapozó és utókezelő szer), vagy vízpermetes nedvesítéssel, takaró fólia használattal.

VASBETON SZERKEZETEKNÉL A FŐVASAK MILYEN MINIMÁLIS BETONTAKARÁSÁVAL KELL SZÁMOLNI ?

A szigetelőhabarcsot is figyelembe véve az új előírások szerint min. 3 cm-es legyen a takarás a korábban alkalmazottt 2 cm-hez képest.

MIT JELENT A JAVÍTÓHABARCS NEVÉBEN A PCC ?

Polimerrel módosított cement kötésű habarcs.

HOGYAN KELL MEGVÁLASZTANI A JAVÍTÓHABARCS SZEMCSEMÉRETÉT (FINOM-KÖZEPES, VAGY DURVA SZEMCSEMÉRETŰ HABARCSOT KELL-E HASZNÁLNI) ?

Mindig a kiegészítendő vastagságtól függ a javítóhabarcs szemcsemérete. A javítóhabaracs maximális szemnagysága (Dmax) kisebb, mint a javítandó rétegvastagság harmada. Finom habarcs kb. 1 cm-ig Közepes habarcs kb. 2 cm-ig Durva habarcs ezen felül kb. 4 cm-ig.

HOGYAN KELL KISZÁMÍTANI A JAVÍTÓHABARCS SZÜKSÉGLETET ?

1 m2-re 1 mm vastagságban cca 2 kg, (1 cm vastagságban 20 kg) szárazhabarcsot kell számítani. A Keston termékeknél 25 kg szárazhabarcs van 1 zsákban, ebből vízzel durván 12-13 l frisshabarcsot lehet keverni.